Čtvrtek, 2 prosince, 2021

/

Vína s příběhem mají velmi zajímavou historii a skvělou chuť

Mezi taková vína bezpochyby patří portské, které je chuťově sladší a dokonce má i vyšší obsah alkoholu, než nefortifikovaná vína. Za tímto efektem stojí výrobní tajemství, kdy se přidává destilovaná vinná pálenka. Je velmi podobná brandy. Avšak se zastaví včas fermentace, než dojde k přeměně cukru na alkohol.

Portské, jak ho neznáte

Těžko by někdo řekl, že portugalské víno vzniklo tak trochu neplánovaně. Nicméně i neplánované produkty mají úspěch. Což v tomto případě funguje na 100 %. Pojďme se na chvíli podívat pod pokličku tajemství, co se vlastně stalo. Britové jsou velcí znalci vína a rádi si pochutnají na skutečně kvalitní verzi lahodného moku. Absolutní špičkou pro ně bylo francouzské víno. Jenomže otázkou je, jak navázat obchodní vztahy, když zrovna v té době moc sympatií k sobě nechovali. Francie je na svá vína patřičně hrdá. To ani není divu, vždyť i jim trvalo dlouhou dobu, než vyšlechtili odrůdy a zjistili, kde se jim bude dařit a jakou péči budou potřebovat. Britům ale nezbývalo nic jiného, než oslovit Portugalsko. To se samozřejmě chopilo příležitosti a byla uzavřená spolupráce. Jenomže to mělo háček.

Dlouhá cesta, plavba po moři a další podněty, měly samozřejmě špatný vliv na víno a tak se často dovezlo zcela zkažené. To se Britům nelíbilo a ostatně, kterému zákazníkovi by to bylo příjemné. Prodej vína je jedna věc a kvalita druhá. A na druhou stranu obchodník si hned spočítá, že ztratit tak velkého odběratele se nevyplácí. To je začátek portského vína. Začalo se dolihovávat vinným alkoholem a tento lahodný nápoj se již nekazil. Portské víno se poté dalo snadno dopravit kamkoliv a Britové byli spokojeni. Více informací naleznete ZDE

Péče o révu a náročné podmínky

O révu je třeba pečovat a rovněž jí umět i dobře zpracovat. Nemusí se ani jednat o portské víno. Ostatně každá výroba veškerého alkoholu je náročná. Vinobraní v oblasti Douru, to je jeden z nejstarších a nejkrásnějších krajů, kde se vinné révě skutečně daří, začíná koncem srpna, což je velmi podobné jako u nás. Tradice vína je zde známá přes 2 000 let a dokonce v polovině 18. století byla tato oblast zmapována jako první vinařská obec na světě. Do celkové výroby se promítá specifické prostředí a klima. Vinné révě se například daří i v Vinho Verde, což je pro změnu kopcovitý kraj. Ale na druhou stranu odsud pochází chutné mladé víno, které má svoji přezdívku zelené víno, podle oblasti, kde se pěstuje.

Předchozí článekJak značka Nike dobyla svět