Pátek, 29 března, 2024

/

Vína s příběhem mají velmi zajímavou historii a skvělou chuť

Mezi taková vína bezpochyby patří portské, které je chuťově sladší a dokonce má i vyšší obsah alkoholu, než nefortifikovaná vína. Za tímto efektem stojí výrobní tajemství, kdy se přidává destilovaná vinná pálenka. Je velmi podobná brandy. Avšak se zastaví včas fermentace, než dojde k přeměně cukru na alkohol.

Portské, jak ho neznáte

Těžko by někdo řekl, že portugalské víno vzniklo tak trochu neplánovaně. Nicméně i neplánované produkty mají úspěch. Což v tomto případě funguje na 100 %. Pojďme se na chvíli podívat pod pokličku tajemství, co se vlastně stalo. Britové jsou velcí znalci vína a rádi si pochutnají na skutečně kvalitní verzi lahodného moku. Absolutní špičkou pro ně bylo francouzské víno. Jenomže otázkou je, jak navázat obchodní vztahy, když zrovna v té době moc sympatií k sobě nechovali. Francie je na svá vína patřičně hrdá. To ani není divu, vždyť i jim trvalo dlouhou dobu, než vyšlechtili odrůdy a zjistili, kde se jim bude dařit a jakou péči budou potřebovat. Britům ale nezbývalo nic jiného, než oslovit Portugalsko. To se samozřejmě chopilo příležitosti a byla uzavřená spolupráce. Jenomže to mělo háček.

Dlouhá cesta, plavba po moři a další podněty, měly samozřejmě špatný vliv na víno a tak se často dovezlo zcela zkažené. To se Britům nelíbilo a ostatně, kterému zákazníkovi by to bylo příjemné. Prodej vína je jedna věc a kvalita druhá. A na druhou stranu obchodník si hned spočítá, že ztratit tak velkého odběratele se nevyplácí. To je začátek portského vína. Začalo se dolihovávat vinným alkoholem a tento lahodný nápoj se již nekazil. Portské víno se poté dalo snadno dopravit kamkoliv a Britové byli spokojeni. Více informací naleznete ZDE

Péče o révu a náročné podmínky

O révu je třeba pečovat a rovněž jí umět i dobře zpracovat. Nemusí se ani jednat o portské víno. Ostatně každá výroba veškerého alkoholu je náročná. Vinobraní v oblasti Douru, to je jeden z nejstarších a nejkrásnějších krajů, kde se vinné révě skutečně daří, začíná koncem srpna, což je velmi podobné jako u nás. Tradice vína je zde známá přes 2 000 let a dokonce v polovině 18. století byla tato oblast zmapována jako první vinařská obec na světě. Do celkové výroby se promítá specifické prostředí a klima. Vinné révě se například daří i v Vinho Verde, což je pro změnu kopcovitý kraj. Ale na druhou stranu odsud pochází chutné mladé víno, které má svoji přezdívku zelené víno, podle oblasti, kde se pěstuje.